LYNGSÅ BOLDKLUB´s 50
ÅRS JUBILÆUM
DEN 1. JUNI 2000
En aktiv, stolt og ungdommelig ”DAME” fylder 50 år. Derfor vil jeg starte med at ønske hjertelig tillykke med dagen, og samtidig ønske al mulig held og lykke fremover. Jeg vil også håbe, at aktivitetsniveauet, kammeratskabet og den gode ånd fortsat vil være de største prioriteter i LYNGSÅ BOLDKLUB.
50 år er lang tid, når vi ser frem ad, men ser vi tilbage, er tiden gået hurtig, og det skyldes især nok, at der næsten i hele perioden, er sket en positiv udvikling, og ikke mindst er den sket i et meget hurtig tempo.
Når man hører eller læser, hvordan opstarten af klubben skete, og her tænker jeg mest på de bane- og omklædningsforhold der var, var det under meget beskedne forhold. En lånt græsmark, fyldt med ”kokasser”, var de første år idrætsbanen. Ingen steder at klæde om i, og derfor ingen varmt vand at bade i , kort sagt var unge mennesker ikke kræsne den gang, men heldigvis er der sket store fremskridt, og det skyldes ikke mindst et stort antal frivillige personer, som gik i gang med skovl, greb, trillebør og hestevogn, for at lave det idrætsanlæg, som Lyngså Boldklub råder over. Samtidig blev der bygget et skur til klæde om i. senere blev første etape af klubhuset bygget, og i 1977 gik man i gang med anden etape, som blev til det, sammen med et godt stadion, er et af Sæby kommune bedste idrætsanlæg.
Med hensyn til det sportslige, vil jeg nævne det meget kort. Fodbolden har altid været den mest lokale sportsgren, og den har kørt en meget aktiv tilværelse, især inden for seniorafdelingen, med op og nedture i de forskellige serier. Der har også i perioder, været en aktiv ungdomsafdeling, men som i dag ligger stille hen. Heldigvis er der samarbejde med naboforeninger på dette punkt.
Håndboldafdelingen er jo helt sikker den afdeling, som har gjort Lyngså boldklub kendt på landkortet, og som omtalt andetsteds, har klaret sig over alt forventning og helt på toppen, og det var med vemod, at vi i midten af halvfemserne besluttede, at lave holdfællesskab med Sæby og Understed, men det var en nødvendighed, både resurse og økonomisk. Dette holdfællesskab synes jeg fungerer rigtig godt, og det tror jeg er gensidig fra de andre parter.
Lyngså boldklub er også blevet kendt for sit marked, og sine halfester. Går man tilbage i tiden, var det bazar, idrætsuger og salg af lodsedler, der var den væsentlige indtægt. Senere blev der arrangeret landliggerfest, som også i starten var et godt aktiv, men efterhånden blev det sværere, fordi solisterne blev for dyre. Der blev derfor besluttet, at der skulle laves et heste- og kræmmermarked, og med god ekspertise fra nu afdøde Sigurd Gren Nielsen fra Jerslev (kaldet SIG) kom det op at stå, en virkelig succes, som i år kan fejre 10 års jubilæum.
Halfesterne kom op at stå, efter at vi en del år havde delitant. Det blev igen for dyrt, i forhold til den opbakning, der var, og i stedet arrangeredes der så halfester. Den første var i Voersåhallen, den 19 december 1991, og siden har det været en tradition med fulde huse, og i dag 2-3 halfester om året, som bliver holdt i Sæbyhallen.
Mange idrætsforeninger´s største indtægtskilde er bankospillet, og det er selvfølgelig også en af Lyngså Boldklub´s. I mange år blev det kun afviklet i vinterhalvåret, men de sidste 5-6 år, er det blevet gennemført hele året, kun afbrudt, hvis en onsdag falder på en helligdag. Også her er der fulde huse hver gang
Præmiewhist var også et aktiv i klubbens ungdom, men lå så stille i en del år. Nogle unge aktive i klubben tog det op igen for ca. 10 år siden. Her er der også god tilslutning fra en stor del af oplandet.
Lyngså boldklub har gennem årene haft et godt samarbejde med de komunale indstanser. Først var det Albæk, siden Sæby komune. Da Sæbyordninggen blev indført, og siden Folkeoplysningen gav det rimelige kår for foreningslivet, men desværre er tendensen, at også her skal der spares til trods for, at foreningerne er medvirkende til, at ungdommen holder sig på den rette side af plankeværket. Jeg håber derfor ikke, at denne tendens fortsætter, for så bliver det svært for mange foreninger at skaffe økonomisk baggrund.
I de mange år klubben har eksisteret, har der været mange sponsorer, som har givet en stor håndsrækning til de aktive og til Lyngså Boldklub´s økonomi. Jeg vil hermed gerne have lov til at sige en stor tak til alle, som har medvirket hertil. En håndsrækning, som ingen forening kan undvære, og som jeg håber også må fortssætte fremover.
Jeg vil også gerne takke samarbejsforeninger og samarbejspartnere, som klubben har haft i de forløbne år, og håber, at det må fortsætte fremover.
I de 50 år der er gået, har mange medlemmer været involveret som ledere, i udvalg og bestyrelsesarbejde, og et stort stykke arbejde er blevet gjort til alles tilfredshed. På det seneste kan jeg nævne stadion-, whist-, banko- og festudvalgene, som sammen med et stort antal frivillige personer gør et kæmpe arbejde for boldklubben og for dens eksistens.
På bestyrelsessiden har der også været en del medlemmer, der i perioder har taget et ansvar. Et ansvar, som er vokset med årene, og som i dag er større end nogen sinde, idet det ikke er små beløb der opereres med, men i millioner.
Jeg vil gerne takke alle medlemmer, som frivillige, der har gjort en indsats for Lyngså boldklub igennem de 50 år der er gået, og jeg vil håbe, at indsatsen vil være lige så stor fremover.
Til slut vil jeg endnu engang ønske Lyngså boldklub hjertelig tillykke med jubilæet, og håber, at de næste 50 år må være lige så attraktive og fremstormende.
Jørgen Larsen
formand
retur forsiden